Musikaalit

Ensimmäinen käsikirjoittamani ja säveltämäni puolituntinen musikaali Lemmikki kertoi mahdottomasta rakkaudesta maatilan eläinten silmin.

Katso musikaali (35 min) Tutustu
Musikaalit

Ensimmäinen musikaalini Ruusun Varjo

Sävelsin vuonna 2005 Antti Viitamäen tekstiin Ruusun Varjo -nimisen musikaalin. Musikaalin esitti Jyväskylän Yliopiston sinfoniaorkesteri Sinfis.

Kuuntele näytteitä Tutustu
Musikaalit

Mitä tapahtui Gro Janovichille?

Ensimmäinen kokonaan kirjoittamani kokopitkä musikaalini valmistuu keväällä 2024. Musikaali käsittelee uupumuksesta nousemista, vanhenemista ja oman menneisyytensä hyväksymistä seikkailukomedian tyylikeinoin.

Musikaalisäveltäjä

Katso Lemmikki-musikaali
  • Säveltäjän kanditutkinto, Birmingham City University, UK (2008)
  • Elokuvasävellyksen maisteritutkinto, Stockholm Royal College of Music (2010)
  • Ruusun varjo (2006), musikaalin sävellys ja sovitus
  • Lemmikki (2015), musikaalin teksti, musiikki ja sovitus
  • Mitä tapahtui Gro Janovichille? (2024), musikaalin teksti ja musiikki

Sävelsin ensimmäisen musikaalini Ruusun Varjo Antti Viitamäen tekstiin vuonna 2006. Tämä oli samalla ensimmäinen kosketukseni orkesterisovittamiseen ja johti myöhemmin elokuvasäveltäjän opintoihin. Kirjoitin ensimmäisen omaan tekstiini perustuvan puolituntisen musikaalini Lemmikki vuonna 2015. Ensimmäinen  kokopitkä musikaaliani “Mitä tapahtui Gro Janovichille?” valmistuu 2024.

Musikaalit muistuttavat minua tarinamuotona animaatiosta. Niissä on jotakin samaa fantasianomaisuutta. Jos animaatiossa näkyy suttuisella lyijykynäviivalla piirretty laatikko, jolla on silmät ja suu, katsojaa kiinnostaa hyvin nopeasti: mikähän tyyppi tuo laatikko on ja mitäs se oikein puuhaa.

Musikaaleissa laulut luovat ikäänkuin ihmisten maailmaan tämän herkullisen animaatioista tutun naiivin tunnelman: henkilöt laulavat lavalla ja kertovat asioista laulun ja musiikin vaikutuskeinoin – paljon suoremmin kuin oikeassa elämässä. Tämän yhdistelmän takia musikaalit ovat mielestäni hurmaava tapa kertoa tarinoita.

Ruusun varjo – ensimmäinen säveltämäni musikaali

Olin opiskelemassa pop/jazz-pianoa Jyväskylässä vuonna 2005. Ystäväni vinkkasi, että Jyväskylän Yliopiston sinfoniaorkesteri etsi säveltäjää uudelle musikaalille. En ollut ennen tehnyt tilaussävellyksiä, saati sitten sovittanut sinfoniaorkesterille.

Minut valittiin tekemäni demon perusteella ja päädyin lopulta säveltämään yli tunnin musiikkia Antti Viitamäen kirjoittamaan tekstiin. Istuskelin ruokalan kahviossa aamusta iltaan, lukien orkesterisovitusoppaita ja tehden sovituksia musikaalisävellyksiin.

Nautin suunnattomasti sovittamisesta ja sen opiskelusta, mutta siitä huolimatta olin jonkun ajatuspinttymän takia liimautunut silloisiin jazz-piano-opintoihini. Musikaalin kapellimestarin Satu Simolan kannustamana rohkenin kuitenkin lopulta lähteä  opiskelemaan säveltämistä ammattimaisesti.

Ruusun Varjo oli itselleni iso käännekohta ja johti tavoittelemaan sitä, mikä itselle tuo sekä työnä että myös harrastuksena eniten iloa. Lisäksi se poiki monia kaveruuksia ja ystävyyksiä, jotka ovat pysyneet elämässä tähän asti.

Kuuntele näytteitä

Läpileikkaus Ruusun varjon kappaleisiin. Showreel alkaa instrumentaalilla Overturella, joka sisältää teemoja eri kappaleista pitkin musikaalia. Eniten positiivista palautetta olen saanut kappaleesta “Tähtiin Taivaan”, joka on musikaalin romanttinen duetto kahden päähenkilön välillä. Näyte alkaa kohdasta 04:12.

Muita musikaali- ja teatterisävellystöitä

  • Ruusun varjo (2006), musikaali
  • Jos Rosa osaisi taikoa (2012), klovneriaesitys, Katja Brita Lindeberg
  • Lemmikki – minimusikaali (2015), musikaali
  • Mitä tapahtui Gro Janovichille? (2024), musikaali

Juhana Lehtiniemen sävellystyö on kokonaisuudessaan kaunista ja hyvin sovitettua. Kappaleista mieleenpainuvin oli Syyllinen, jonka pelottavuutta tukivat niin sanat, musiikki kuin tanssijatkin. Myös päähenkilöiden duetto Tähtiin taivaan on yksinkertaisesti hieno laulu. […] Ensi-illan päätteeksi yleisö nousi seisomaan. Se kertoo jo jotain se.

Lähde: Jyväskylän Ylioppilaslehti (7/2006)

Työnäytteitä